Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Title

A családi minta fontosságát hangsúlyozza a BSI futó nők körében végzett újabb országos kutatása, aminek ékes bizonyítéka a hétvégén megrendezésre kerülő 24. Aldi Női Futógála, a közel 10 ezer hölgy részvételével.

Tavasszal ismét a futó nőket kérdeztük sportolási szokásaikról, egészségtudatos életmódjukról, 3364 kitöltő vett részt a kutatásban.

A kitöltők szerint a sportolás saját választás kérdése, hiszen a gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21%-uk pedig 4-nél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) vannak, akik heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra.

A jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival.

Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója szerint: „összességében azt láthatjuk, hogy míg szüleink és nagyszüleink idejében a férfiak körében volt gyakoribb a sportolás, ma már egyre több nő is hódol ennek az egészséges szenvedélynek, a futásnak. A félmaratonon való részvételük 2008-2017 között megötszöröződött, míg ugyanezen időszakban a maratoni futásokon való indulásuk háromszoros növekedést mutat. Nagyon pozitív eredménye a kutatásnak - amit mi tapasztalunk a helyszínen is-  hogy egyre több szülő mutat példát gyermekének és emelkedik a családok részvétele, ami a hiteles minta mellett remek közös élmény is. A BSI legtöbb rendezvényén a legrövidebb pár száz méteres távoktól a néhány kilométeresen át a klasszikus hosszabb távokig kínálunk megmérettetési lehetőséget”.

 
 

Idén is női futóünnep a Népligetben

 
 
 

Sok szeretettel várunk május 19-én (vasárnap), a Népligetben 10.00 és 15.00 óra között megrendezésre kerülő 24. ALDI Női Futógálára.

A tavalyi évben már több mint 8500 hölgy állt rajthoz, idén még többüket várja a szervező Budapest Sportiroda (BSI).  A választék a távokat és a programokat illetően idén is bőséges, mindenki megtalálhatja a kedvének és a kondíciójának megfelelőt. 

Így kerek a világ

Gregori Dóra életét egészen gyermekkorától kezdve meghatározta a sport. Hosszú évekig az egyik legnagyobb kihívásnak számító mozgásformát űzte: klasszikus balettozott. A 31 éves, háromgyermekes édesanya ma már a futás szerelmese, és futónagykövetként sokakat motivál arra, hogy még jobban megismerjék és megszeressék a sportágat.

„Annak, hogy a futás ennyire komoly tényezővé vált az életemben, több oka is van. Például azt a terhelést adja, amire vágyom. Sokszor mondják, hogy a futás függőséget okoz, ez a jó értelemben vett addikció nálam a második gyerek születése után alakult ki. Az első félmaraton volt a vízválasztó, onnantól kezdve éreztem azt, hogy nem lennék meg futás nélkül. A mindennapjaim részévé vált, nekem kell a futás ahhoz, hogy kereknek érezzem a világomat. Ha nem is minden nap, de hetente legalább 4-5 alkalommal edzek.”

Holtpont ellen társaság

Kormos Villő olimpikon fejest ugrott a futásba. Tavaly fejezte be az élsportot, de kis túlzással azóta is folyamatos mozgásban van. A futással kapcsolatban nem az a klasszikus foggal-körömmel az utolsó vérig harcoló típus, inkább igazi örömfutó, aki szép célokat tűz ki maga elé, és azokat rendre teljesíti is.

„Nekem nagyon sokat jelentett, hogy az első félmaratonomat társaságban futhattam le. Azóta is azt tartom, hogy a futóversenyeken valakivel együtt indulok, akivel tudjuk egymást húzni. Számomra ez az, ami leginkább bevált a holtpontok ellen. Meg a zene!”


Két távon a férfiak is lehetőséget kapnak az indulásra, a Családi Futásra és a háromfős váltóra is elfogadják férfiak nevezését, amennyiben a váltóban legalább 1 hölgy is fut! 

PROGRAM:

10:00    Rajt        2,5 km egyéni futam
10:50    Rajt        2,5 km iskolai futam
10:55    Rajt        2,5 km gyaloglás
11:50    Rajt        5 km
13:00    Rajt        3 fős váltó (3×2 km)
14:10    Rajt        családi futás (600 méter)
14:45    Rajt        10 km és 10 km párban (4,1 km + 5,9 km)

 

Az útvonalak itt megtekinthetők. A helyszínrajz innen letölthető.
További információk találhatók a rendezvény hivatalos oldalán: www.futanet.hu. 

Ossza meg az információt!

Az ország legjobb konyhái készülnek egyedi kreációkkal a csütörtökön induló Gourmet Fesztiválra, ahol a kóstolás mellett hazai és külföldi sztárséfek nyilvános előadásain és tematikus workshopokon is részt vehetnek a látogatók.

A két Michelin-csillagos Onyx kenyérfagylaltja, a saját budapesti éttermének nyitására készülő Rácz Jenő dashis tőkehala és a friss csillagos Babel már klasszikusnak számító szarvasgombás tojásos nokedlije: ezeket is megkóstolhatja, aki kilátogat május 16-19. között a fesztiválnak helyet adó Millenáris Parkba.

A fesztivál idei tematikája, a paprika, a sercli és a sör hármasa a legnívósabb éttermek séfjeit is megihlette. Az Onyx egyetlen fogásban egyesíti a három alapanyagot: kenyérfagylaltjukat paprikás málnaöntettel és sörkockákkal kínálják majd. A Babel a csillagos nokedli mellé egy másik remek fogását is hozza, amelyhez a helyben grillezett polipcsápot rendhagyó módon először sörben pácolják. Az országban először lehet megkóstolni, milyen ízeket hoz ki az alapanyagokból a népszerű főzőműsorból ismert Rácz Jenő, aki tőkehala mellett espelette-i paprikával készített kacsamellel és saját sajttortájával is bemutatkozik. Az elegáns Salon paprikaszörpöt főz, az Arany Kaviár nemcsak egy különleges pelmenyit kínál a fesztiválon, de nevéhez hűen kaviárkóstolót is hoz, és az Osztrigasommelier is kitelepül friss áruval.

A távol-keleti ízek kedvelői sem maradnak éhesen: a Kobuta-t jegyző Takács Lajos gyozákkal (japán gombóc) készül, Varga Dani, az Aum étterem séfje vörös curry-s kacsalevest főz, és szokás szerint ott lesz a főváros egyik legjobb kínai konyháját vivő Wang mester és a japán konyhaművészetben díjnyertes Sushi sei is.

Az exkluzív kiállítók fogásait lesz mivel méltóképpen kísérni, több mint 30 borászat és borkereskedő mutatja be a hazai és európai borkultúra sokszínűségét: számtalan borstílussal, borvidékkel, szőlőfajtával ismerkedhetnek meg a látogatók. Lesz természetesen pálinka, whiskey, hazai gin, rengeteg koktél, sokféle kézműves sör, csapolt Staropramen és belga sörkülönlegességek is.

Sörös gumicukor és sós kürtőskalács

A fesztivál honlapján (gourmetfesztival.hu) már olvasható és letölthető teljes menü alapján egyébként is a sör szülte a legkülönlegesebbnek ígérkező fogásokat. Lesz IPA fagyi a +52-nél és sörös máglyarakás az Almalombnál, csilis sör az ÉS-nél és meggysör a Macesz Bisztró flódnijához. A St. Andreánál spárgával és citrommal kínálják az italt, a Sütizz cukrászai Söribo néven gumicukrot főztek belőle. A Trattoria Pomo d’Oro „málnasörbettel” frissíti a créme brulée-t, a Villa Medici vajsörfagyit, a Zincenco „hortobágyi sörös cipót” kínál, a Vegan Love húsos burgereket leköröző húsmentes burgerét pedig sörtésztában sült csemege uborka kíséri.

A tavaszi időpont és a Millenáris kertje többeket is arra sarkallt, hogy kinti tűzhelyeket vessen be: az Esca faszénen süti a hortobágyi palacsintát, a DNB Budapest pedig hasonlóan készített sós kürtőskaláccsal mutatkozik be, libamájas és kecskesajtos kiadásban. Erre rímel a Michelin-csillagos Costes lecsós nyitott szendvicse mangalicaszalonnával, ahonnan már csak egy lépés a Bori Mami szarvasgombás lecsója vagy a Laurel bodagra (lepénykenyérre) tálalt körömpörköltje. A Digó nápolyi kemencéjéből ezúttal paprikás pizzák is előkerülnek majd, és a húsmentes opciókat kereső látogatók favoritjának ígérkezik a Naspolya Nassolda füstölt paprikával készített brokkoliserclije is.

Sztárséfek Koreától New Yorkig

A fogások között szusszanni is lehet a gasztroszínpadnál, ahol péntektől gyakorlatilag folyamatos a program, és egymást váltják a magyar és nemzetközi bemutatók. Főz és mesél az albán Bledar Kola, az exkluzív vacsorát is adó, osztrák-mediterrán két Michelin-csillagos Konstantin Filippou, a szintén csillagos szöuli Lee-Jong Kuk, a moszkvai Twins Gardent vezető séfpár, Ivan és Szergej Berezutszkij, az Anthony Bourdain által is felkeresett burgenlandi belsőségrajongó, Max Stiegl, valamint Rácz Jenő és szintén a tévéből ismert, ide is gyerek segítőkkel érkező Pesti István.

Feleleveníti az idei Bocuse d’Or élményeit Pohner Ádám séf és csapata, és New Yorkból a fesztiválra érkezik az a Jeremy Salamon is, aki a várakozások szerint ottani éttermével a magyar konyha új amerikai nagykövete lehet. Lesz még szó sörről, koktélokról, croissant-ról és valóban kézműves focacciáról és világbajnok chilikről is, külön workshopokon pedig közvetlen közelségből lehet elmélyedni a briós, a kimchi, a kovászos kenyér és kovászolás, a mentes ételek és a sörrel készülő sütemények világában. Eközben a gyerekeket gasztrojátszóház és a nagyobbakat nekik szánt főzős foglalkozások várják.

A négynapos fesztivál napijegye elővételben 4.600 forintba, a bérletek 9.300 forintba kerülnek, mindegyikhez többféle bor-, whiskey és sörkóstoló, Spiegelau kóstolópohár és finom street food falatkák is járnak.

Ossza meg az információt!